Eros (dragoste pasionala) sau Agape (relatie stabila si devotata)?

Eros: dragostea este un dor mistuitor, disperat dupa persoana iubita, care este perceputa ca fiind diferita, misterioasa si ambigua. Sunt asociate sentimente ca: entuziasmul, extazul, drama, teama, tensiunea, misterul si dorul.

Profunzimea dragostei este masurata prin intensitatea obsesiei fata de persoana iubita si  indurarea de bunavoie a durerii, greutatilor de dragul relatiei. Adeseori trebuiesc depasite obstacole importante, existand un element de suferinta. Nu se acorda prea mult timp sau prea multa atentie altor interese sau scopuri, deoarece cea mai multa energie este canalizata spre amintirile intalnirilor trecute sau spre inchipuirea celor viitoare.

Agape: dragostea este un parteneriat in care doua persoane  isi ofera reciproc afectiune,  implicare, impartasesc multe valori, interese, obiective comune si isi tolereaza  diferentele individuale. Sunt asociate sentimente ca: liniste, siguranta, devotament, intelegere, prietenie, sprijin si alinare reciproca.

Profunzimea dragostei este masurata printr-o relatie de incredere si respect reciproc  dar si prin dorinta de a face o analiza sincera propiei persoane.  A individualitati care sa ii permite fiecaruia, sa fie mai expresiv, creativ si productiv in viata, in scopul dezvoltarii relatiei si aprofundarii intimitatii, a bucuriei  de a impartasi experiente (din trecut, prezent si in anticiparea celor viitoare).

Daca intr-o relatie pasionala plina de entuziasm, suferinta, frustrare exista sentimentul ca lipseste angajamentul, un mijloc de stabilizare  care sa ofere certitudine si de siguranta; atunci intr-un angajament adevarat, cu siguranta, afectiune, atentie reciproca apare intrebarea unde a disparut pasiunea, iar cei doi se pot simti inselati in asteptarile lor. Poate ca, fiecare are un pret: pentru dragostea pasionala -  frica si durerea care o alimenteaza dar si o poate distruge; pentru angajamentul stabil -  monotonia, certitudinea si siguranta care o consolideaza, o pot face rigida si lipsita de viata.

Si totusi, daca se pastreaza entuziasmul si provocarea in relatie dupa asumarea angajamentului, acestea trebuie sa se bazeze nu pe frustrare sau dorinta arzatoare, ci pe o explorare tot mai profunda. Increderea si onestitatea trebuie sa se combine cu indrazneala si vulnerabilitatea pasiunii pentru  a explora misterele pe care le intruchipam impreuna ca barbat si femeie, pentru a creea adevarata intimitate, in expunerea sinelui nostru cel mai profund.