Abuzul sau maltratarea copilului

Este o manifestare a violentei, profitandu-se de diferenta de forta (fizica, psihica, economica) dintre adult si copil, provocand intentionat afectarea fizica/psihica a acestuia si ale caror consecinte sunt daune actuale sau potentiale aduse sanatatii copilului, supravietuirii, dezvoltarii sau demnitatii lui, in contextul unei relatii de raspundere, incredere sau putere.

 

1.Neglijarea – presupune privarea copilului de satisfacerea nevoilor sale biologice, emotionale si de dezvoltare psihica.

Consecinte: atitudine de indiferenta sau timiditate, incapacitatea de a-si organiza activitatea liber, nu este curios, are tulburari de atentie, rezistenta scazuta la frustrare, somatizeaza usor, nu este dispus sa faca efort cognitiv, nu are nivel de aspiratii pe termen lung. Stabileste contacte interpersonale fragile, are dificultati de adaptare, comite fapte antisociale (individual sau in grup) cu consum de droguri, fuga de acasa, absentism, insusire deficitara a normelor etico-morale.

 

2.Abuzul fizic – reprezinta actiunea (singulara sau repetata) din partea unui adult aflat in functie de raspundere, putere sau incredere care are drept consecinta vatamarea fizica actuala sau potentiala.

Consecinte: sentimente de inferioritate care persista si la varsta adulta, comunicare dificila, violenta e o modalitate de schimb ca un atasament interpersonal si este perceputa de catre copil ca un semn al interesului adultului fata de el. Copilul victima nu recunoaste maltratarea si nu o denunta, poate refuza si separarea de adultul agresor, ulterior devenind un adult cu atitudini masochiste.

 

3.Abuzul emotional – este un comportament comis intentionat de un adult lipsit de afectiune care jigneste, ironizeaza, devalorizeaza, neindreptateste sau umileste verbal copilul in momente semnificative sau repetat, afectandu-i, in acest fel, dezvoltarea si echilibrul emotional.

Consecinte: intarziere in dezvoltarea sentimentului de sine, maturitate emotionala si dezvoltarea capacitatii empatice. Fuga de acasa, acte antisociale, dificultati de adaptare durabile, repetate intr-un mediu nou, lipsa de initiativa, de creativitate si de autonomie, anxietate de separare, inclusiv la varsta adulta.

 

4.Abuzul sexual -  reprezinta implicarea unui copil intr-o activitate sexuala pe care el nu o intelege, pentru care nu are capacitatea de a-si da incuviintarea informata, pentru care nu este pregatit din punct de vedere al dezvoltarii sau care incalca legile sau tabuurile sociale.

Consecinte: introversiune, tulburari emotionale, depresie, autoestimare deficitara, fuga de acasa, esec scolar, prostitutie, consum de droguri/alcool.